четвъртък, 13 септември 2012 г.

Здравей, Свят!

Здравейте,
Това е първата публикация в блога за изпит по математика. Казвам се Петър Тодоров, занимавам се любителски и професионално с тази древна наука, и реших да си направя блог, в който да помагам на кандидат-гимназисти, зрелостници и кандидат-студенти с подготовката им за изпита. Математиката е дело на природата, но е страхотен инструмент и на човешкия ум - светът ни далеч нямаше да бъде това, което е днес, ако тя не се беше развила от шепа гении в рамките на няколко хилядолетия.

Повечето ученици подхождат към този страхотен предмет с предубеждение - мислят си, че е труден. Това убеждение започва да действа като психологическа блокада - и за съжаление, с времето става истина, а ученикът се отказва да се "бори" с математиката, да я изучава правилата й, да решава задачи....

Искам преди да започна със същинската част в този блог да ви уверя, че математиката всъщност е нещо просто, и нещо страхотно. В нея няма нищо свръхестествено, и не е по-трудна от коя да е друга наука. Началната математика ви помага да овладеете мощта на логическото мислене - веднъж имате ли го, остава само да научите математическите правила и да започнете да ги прилагате в решаването на задачи. Наистина, лесно е! Но най-лесно е, ако приемете решаването на задачи като игра, а математическите правила - като правилата на тази игра. Тогава се потапяте в свят, подобен на този създаден от днешните виртуални игри, в който решаването на задачи е всъщност едно страхотно приключение, а не мъчение :)

Ако постигнете това, което описах по-горе, ще бъдете мотивирани да се упражнявате достатъчно, и някаква си матура, кандидат-гимназистки изпит или дори прехвалените по трудност изпити по математика за влизане във ВУЗ - ще ви се струват (буквално) детска игра :)

Поздрави и до нови срещи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар